Przemysł tytoniowy rozpowszechnił śmieciowe „hipersmaczne” jedzenie
11 września 2023, 09:27Jedną z cech współczesnego „śmieciowego jedzenia” jest fakt, że trudno mu się oprzeć i przestać jeść. Produkty tego typu zawierają starannie dobraną ilość soli, słodyczy i tłuszczu. Naukowcy ukuli na ich określenie termin „hipersmaczne”. Uczeni z University of Kansas przeprowadzili badania, z których wynika, że te marki żywności, które należały do przemysłu tytoniowego – a w latach 80. intensywnie inwestował on w amerykański przemysł spożywcy – celowo rozpowszechniały na rynku „hipersmaczne” produkty.
Słodkie rzeźby
30 stycznia 2007, 18:07Liz Hickok to amerykańska artystka pracująca w bardzo nietypowym materiale. Swoje rzeźby wykonuje bowiem z... galaretki. Projekt, nad którym pracuje od kilku lat, to słodkie makiety San Francisco.
Palaczki częściej prześladuje pewna postać trądziku
18 września 2007, 08:45Palaczki ryzykują nie tylko szybszym starzeniem się skóry. Włoscy dermatolodzy zauważyli, że o wiele częściej niż niepalące kobiety cierpią z powodu pewnej postaci trądziku.
Synestezja dla wszystkich
1 października 2008, 13:45Okazuje się, że wszyscy jesteśmy w jakiś stopniu synestetami, tylko nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę. Jeśli synestezję zdefiniować jako zdolność jednoczesnego odbierania wrażeń zmysłowych różnego rodzaju (w odpowiedzi na bodziec tylko jednego typu), to każdy może np. postrzegać kolor zapachów czy smak dźwięków.
Chroniczny ból postarza
18 września 2009, 08:27Osoby cierpiące na chroniczny ból wykazują taki sam stopień niepełnosprawności jak ludzie o 20-30 lat starsi. Oznacza to, że przewlekły ból doprowadza do powstania w młodszym wieku funkcjonalnych ograniczeń kojarzonych zazwyczaj ze starzeniem (Journal of the American Geriatric Society).
Mniej szkodliwa radioterapia
22 lipca 2010, 16:20Uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego (UCSD) pokazali, w jaki sposób można co najmniej 10-krotnie zmniejszyć dawkę promieniowania, na które wystawieni są pacjenci przechodzący terapię IGRT (image-guided radiation therapy).
Genetyczna tolerancja na niedotlenienie
26 stycznia 2011, 09:48Nowe studium naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego rzuca nieco światła na ludzką zdolność przystosowania się do niedotlenienia. Dobierając przez 200 pokoleń muszki owocowe (Drosophila melanogaster) odporne na hipoksję, specjaliści zademonstrowali towarzyszące temu trwałe zmiany w genomie.
Punktów słodkich brak, są za to kwaśne
2 lutego 2012, 12:55Wiele badań poświęcono oglądaniu przez ludzi witryn internetowych czy książek, jednak kwestia skanowania wzrokiem menu to empiryczna tabula rasa. Restauratorzy zwykli zakładać istnienie tzw. słodkiego punktu tuż nad połową prawej strony karty dań, na który ludzie patrzą ponoć dłużej i częściej. Okazuje się jednak, że klienci pochodzą do menu jak do książki - sekwencyjnie.
Planeta okołopodwójna w systemie czterech gwiazd
16 października 2012, 04:51Dzięki wspólnemu wysiłkowi astronomów amatorów i profesjonalistów odkryto niezwykły system, w którym planeta okrąża gwiazdę podwójną, a całość jest okrążana przez kolejną gwiazdę podwójną. Mamy zatem do czynienia z planetą okołopodwójną w systemie czterech gwiazd.
Firmy IT siedzą na złotych górach
3 września 2013, 13:22Firmy z rynku IT znajdują się w czołówce przedsiębiorstw posiadających rekordowo duże zapasy gotówki. Firma FactSet przyjrzała się sytuacji 500 największych przedsiębiorstw świata, z wyłączeniem tych z sektora finansowego. W badaniach mianem "gotówki" określono gotówkę, jej ekwiwaleny oraz inwestycje krótkoterminowe, czyli te zasoby, które w szybki i łatwy sposób można zamienić na gotówkę
« poprzednia strona następna strona » … 70 71 72 73 74 75 76 77